over cindy

info

over cindy

Interview met Cindy Jeurissen, tassenontwerpster pur sang

Ter gelegenheid van het 16 jarige bestaan van ‘Cin by Cindy Jeurissen’, werd ik geïnterviewd. Onderstaande het volledige interview met veel ins en outs die je vast nog niet wist.

• • Succesvol studeerde zij af in 2003 aan de Kunstacademie te Maastricht met een collectie tassen. Gevolgd door een opleiding Ambachtelijk Tassenmaken, om de echte kneepjes van het tassenmakersvak onder de knie te krijgen. Want een leuke tas ontwerpen is één ding, deze vervolgens uitwerken tot doordachte ontwerpen, die superfijn zijn om te gebruiken en lang mee gaan, is wat anders. Dat leerde ze daar. Cindy was destijds krap 21 jaar jong en nu een echte vakvrouw pur sang.

Onder het label Cin by Cindy Jeurissen ontwerpt en maakt ze al 16 jaar tassen. Eén herkenbaar handschrift bindt de collectie, toen en nu.
Kenmerkend voor haar stijl zijn het gebruik van karaktervolle ledersoorten, verfijnd vormgegeven in een tas of accessoire, die ze vanuit haar atelier in Zaandam, bedenkt, ontwerpt en maakt; altijd vers van de naaimachine. En altijd met veel passie!

• • Cindy, hoe komen je ontwerpen tot stand?
“Voordat er een nieuw ontwerp aan de collectie wordt toegevoegd, gaan er vaak maanden aan vooraf. Ideeën uitwerken, samples maken, even laten liggen, rijpen, overdenken en proefmodellen zelf gebruiken tot het exact naar mijn wens is.
Ik ben een perfectionist.
Tot in de kleinste details moet de tas kloppen; van gebruiksgemak tot aan draagbaarheid. Maar ook qua design en tijdloze styling. 
Het maken van de tassen zelf is een ambacht, waarbij speciale ledertechnieken gebruikt worden. Daar ben ik dagelijks mee in de weer.”

• • Cindy’s tassen zijn te herkennen aan strakke stiksels, chique voering en altijd perfect afgewerkt. Uitgevoerd in mooi kwaliteitsleer in uitgebalanceerde doch opvallende kleurcombinaties. Uniek van stuk, de persoonlijke liefde, toewijding en vakmanschap spat ervan af. Om daarmee te lopen voel je je als vrouw toch super speciaal?!

image

• • Ik ben fan van je Custom made tassen, hoe ben je daar zo bij gekomen?
“Toen ik 16 jaar geleden begon, lag mijn eerste collectie in een aantal exclusieve modezaken. Van daaruit breidde de verkooppunten zich uit, stond ik op internationale beurzen en opende ik zelfs samen met een goudsmid een eigen Atelierwinkel in hartje Amsterdam. Ieder jaar ontwierp ik een collectie die ik vervolgens zelf, of door vaklederateliers in Europa, produceerde in gelimiteerd oplagen. Mijn merk Cin by Cindy Jeurissen werd steeds groter.

Maar de tijd veranderde ook, internet evolueerde en verkopen via webshops groeide.
Privé stond de tijd ook niet stil, ik werd moeder en verhuisde naar het rustigere Zaandam met een atelier aan huis. Het was een ideale situatie om alle tassen weer zelf te produceren.
Terug naar de basis.

Toen mijn tweede dochter werd geboren en ik in de wondere wereld van exclusieve baby-draagdoeken belandde, zag ik een prachtige manier om mijn werk te combineren met m’n kersverse liefde voor luxe draagdoeken, doeken gemaakt van high class materialen zoals zijde, cashmere en babycamel.

image

Het startte met de samenwerking met het Nederlandse Artipoppe, een draagdoekmerk met wereldwijde faam. En later volgde ook andere internationale draagdoekmerken. Ik combineerde als aller eerst draagdoekstoffen in lederen tassen, op een chique verfijnde manier. Met als resultaat een praktisch, toch prachtig gebruiksvoorwerp. Een mooi aandenken aan de fijne, maar korte tijd, dat je je kindje in deze dierbare doeken draagt.

Sinds dat moment, nu zo’n dik 7 jaar geleden, maak ik alleen nog maar unieke tassen op maat.
Unieker en persoonlijker kan niet! One of a kind modellen, die klanten zelf samen kunnen stellen in de Design Tool, qua kleur- en lederkeuzes, gebruik en hengsel.

image

• • Je werkt uitsluitend met echt leer. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou?
Daar kan ik kort over zijn: duurzaamheid en levensduur van een tas zijn voor mij enorm belangrijk. Doordat ik elke tas of accessoire zelf maak, heb ik zelf de controle over elke stap van het proces, duurzaamheid ten top. Ik gebruik leder dat een bijproduct is van de voedselindustrie. Ik gooi amper iets weg en maak van de lederresten portemonnees en ‘Inner Pockets’ voor de ‘Handle-it’ tas. En ik doneer het aan belangstellende hobbyisten en scholen.
Een Cin-bag is deugdelijk en gaat lang mee. Hoe langer iets mee gaat, hoe minder de noodzaak om het te vervangen.

• • Heb je nog meer passies?
Fotografie! 
En die liefde voor fotograferen komt in het tassenvak ook goed van pas. 
Met een internationale klantenkring is het natuurlijk niet mogelijk om even op de fiets te stappen om de tas die ik voor je gemaakt hebt te komen bekijken!
Een goede foto van je custom made tas is daarom essentieel. En dat is soms lastiger dan je denkt, want sommige tassen zijn in werkelijkheid prachtig, maar niet fotogeniek. En daar komt mijn passie van pas. Ik fine tune tot de tas op de foto het evenbeeld is van de gemaakte tas. Daarnaast fotografeer ik graag de natuur.

image

• • Heb je nog dromen?
Ik ben niet zo’n dromer, maar meer een nu-mens. Ik ben super happy met hoe het gaat en heb veel plezier in mijn werk.
Ik ben eigenlijk groot geworden door klein te blijven… 
Maar ach, wat is klein? Ik verstuur nu m’n tassen naar 23 landen wereldwijd, dat had ik 16 jaar geleden ook niet durven dromen!

image

Custom Made Gallery

• • Bekijk hier alle Custom Made items die Cindy de afgelopen jaren maakte, klik op onderstaande jaartallen om naar de Facebook mappen te gaan met alle tassen:

* 2021
* 2020
* 2019
* 2018
* 2017
* 2014/2015/2016

 

image
image